

O NAS
SPACEFRUITS es una marca moderna que ofrece una tecnología ecológica de secado a través de liofilización (freeze-dried) de frutas y verduras de cultivos tradicionales y eco.
Zajmujemy się liofilizacją produktów spożywczych. Zakład produkcyjny zlokalizowany niedaleko Lublina w miejscowości Jastków
Nowy zakład, nowoczesne zaplecze technologiczne, wysoki poziom organizacji pracy i profesjonalny zespół. Wdrożone procedury i standardy, dokładna selekcja na każdym etapie w procesie wytwarzania pozwala nam na zapewnienie najwyższej jakości oferowanych produktów.
Los productos liofilizados son ligeros, nutritivos, ricos en vitaminas y minerales, conservan un sabor, aroma, color y forma similar a los del producto básico. Se caracterizan por tener una larga vida útil y estabilidad microbiológica.
Ofrecemos los siguientes productos liofilizados:
- Frutas, verduras, setas, hierbas y semillas germinadas.
- Frutas liofilizadas cubiertas con chocolate.
- Productos en polvo uniformes y mixtos.
- Productos lácteos y lácteos con: frutas, miel y hierbas.
- Productos hechos a partir de pulpa (puree) en forma de: maíz inflado, chips, rodajas, cubitos y barritas.
- Prozdrowotne przekąski na bazie owoców / warzyw liofilizowanych
- Frutas congeladas cubiertas con chocolate.
O Liofilizacji
Liofilizacja to proces suszenia przez zamrażanie
w wysokiej próżni, w którym zamrożona woda w materiale suszonym (np. mrożonki owoców, warzyw, nabiał, soki, preparaty i t.p.) przechodzi bezpośrednio z fazy stałej w fazę gazową z pominięciem fazy ciekłej. Proces prowadzi się w wysokiej próżni gdzie materiał ogrzewa się w określonym tempie i temperaturze dbając aby lód nie topił się tylko sublimował.
Takie parametry suszenia sprawiają, że susz wykonany tą metodą ma unikalne właściwości w porównaniu z suszem wykonanym innymi metodami. W warunkach technologicznych procesu zminimalizowane jest ryzyko wystąpienia reakcji niepożądanych tj. utlenianie czy wywołanych przez aktywność drobnoustrojów.
Wysuszone produkty zachowują: naturalny smak, aromat, wygląd i kolor oraz pełną wartość odżywczą. Dobrze zachowany kształt i struktura komórkowa umożliwiają ponowne szybkie uwodnienie produktu.
Liofilizacja uznawana jest za jedną z najlepszych metod utrwalania żywności. Liofilizowane produkty są lekkie, pożywne, bogate w szereg witamin i soli mineralnych, zachowują smak, aromat, barwę i kształt zbliżone do surowca wyjściowego. Co więcej charakteryzują się stosunkowo długim okresem przydatności oraz stabilnością mikrobiologiczną. Jedyną wadą tego sposobu suszenia jest jego cena.

