O NAS

SPACEFRUITS to nowoczesna marka oferująca przyjazną dla środowiska technologię suszenia metodą liofilizacji (freeze-dried ) owoców, warzyw z upraw konwencjonalnych i eko.

Zajmujemy się liofilizacją produktów spożywczych. Zakład produkcyjny zlokalizowany niedaleko Lublina w miejscowości Jastków

A new plant, modern technological facilities, a high level of work organization and a professional team. Implemented procedures and standards, thorough selection at every stage of the manufacturing process allows us to ensure the highest quality of our products.Our offer includes only the healthiest and best products of the highest quality.

Liofilizowane produkty są lekkie, pożywne, bogate w szereg witamin i soli mineralnych, zachowują smak, aromat, barwę i kształt zbliżony do surowca wyjściowego. Charakteryzują się długim okresem przydatności oraz stabilnością mikrobiologiczną.

Oferujemy liofilizowane:

  • Owoce, warzywa, grzyby, zioła, kiełki
  • Owoce liofilizowane w czekoladzie
  • Proszki jednolite lub mix proszków
  • Produkty mleczne, mleczne z dodatkiem: owoców, miodu, ziół
  • Produkty formowane z pulpy ( puree) do postaci: chrupki, chipsa, plastra, kostki, batonu
  • Prozdrowotne przekąski na bazie owoców / warzyw liofilizowanych
  • Owoce zamrożone w czekoladzie

O Liofilizacji

Lyophilization is a process of drying by freezing

in a high vacuum, in which frozen water in the dried material (e.g. frozen fruit, vegetables, herbs, dairy products, juices, preparations, etc.) goes directly from the solid phase to the gas phase, bypassing the liquid phase. The process is carried out in a high vacuum where the material is heated at a certain rate and temperature, ensuring that the ice does not melt, but sublimes.

The drying parameters make the dried material produced by this method have unique properties compared to the dried material obtained using other methods. In the technological conditions of the process, the risk of undesirable reactions, i.e. oxidation or caused by the activity of microorganisms, is minimized.

Dried products retain: natural taste, aroma, appearance and color as well as full nutritional value. The well-preserved shape and cellular structure allow the product to rehydrate quickly. Our offer includes only the healthiest and best products of the highest quality.

Liofilizacja uznawana jest za jedną z najlepszych metod utrwalania żywności. Liofilizowane produkty są lekkie, pożywne, bogate w szereg witamin i soli mineralnych, zachowują smak, aromat, barwę i kształt zbliżone do surowca wyjściowego. Co więcej charakteryzują się stosunkowo długim okresem przydatności oraz stabilnością mikrobiologiczną. Jedyną wadą tego sposobu suszenia jest jego cena.


en_GB