

O NAS
SPACEFRUITS ist eine moderne Marke, die ein umweltfreundliches Verfahren zum Gefriertrocknen (freeze-drying) von Obst und Gemüse aus konventionellem und ökologischem Anbau einsetzt.
Zajmujemy się liofilizacją produktów spożywczych. Zakład produkcyjny zlokalizowany niedaleko Lublina w miejscowości Jastków
Nowy zakład, nowoczesne zaplecze technologiczne, wysoki poziom organizacji pracy i profesjonalny zespół. Wdrożone procedury i standardy, dokładna selekcja na każdym etapie w procesie wytwarzania pozwala nam na zapewnienie najwyższej jakości oferowanych produktów.
Gefriergetrocknete Produkte sind leichtgewichtig, nahrhaft, reich an Vitaminen und Mineralsalz und behalten den Geschmack, das Aroma, die Farbe und die Form bei, die der ursprüngliche Rohstoff bietet. Sie zeichnen sich durch eine lange Haltbarkeitsdauer und mikrobiologische Stabilität aus.
Gefriergetrocknete Produkte in unserem Angebot:
- Obst, Gemüse, Pilze, Kräuter, Keimlinge
- Gefriergetrocknete Früchte in Schokolade
- Homogene Pulver und Pulvermischungen
- Milchprodukte sowie Milchprodukte mit Zusatz von Früchten, Honig, Kräutern
- Produkte aus Obstpulpe (puree) in Form von Chips, Knabbereien, Scheiben, Würfeln, Riegeln
- Prozdrowotne przekąski na bazie owoców / warzyw liofilizowanych
- Gefrorene Früchte in Schokolade
O Liofilizacji
Liofilizacja to proces suszenia przez zamrażanie
w wysokiej próżni, w którym zamrożona woda w materiale suszonym (np. mrożonki owoców, warzyw, nabiał, soki, preparaty i t.p.) przechodzi bezpośrednio z fazy stałej w fazę gazową z pominięciem fazy ciekłej. Proces prowadzi się w wysokiej próżni gdzie materiał ogrzewa się w określonym tempie i temperaturze dbając aby lód nie topił się tylko sublimował.
Takie parametry suszenia sprawiają, że susz wykonany tą metodą ma unikalne właściwości w porównaniu z suszem wykonanym innymi metodami. W warunkach technologicznych procesu zminimalizowane jest ryzyko wystąpienia reakcji niepożądanych tj. utlenianie czy wywołanych przez aktywność drobnoustrojów.
Wysuszone produkty zachowują: naturalny smak, aromat, wygląd i kolor oraz pełną wartość odżywczą. Dobrze zachowany kształt i struktura komórkowa umożliwiają ponowne szybkie uwodnienie produktu.
Liofilizacja uznawana jest za jedną z najlepszych metod utrwalania żywności. Liofilizowane produkty są lekkie, pożywne, bogate w szereg witamin i soli mineralnych, zachowują smak, aromat, barwę i kształt zbliżone do surowca wyjściowego. Co więcej charakteryzują się stosunkowo długim okresem przydatności oraz stabilnością mikrobiologiczną. Jedyną wadą tego sposobu suszenia jest jego cena.

