O NAS

SPACEFRUITS سبيسي فروت هي علامة جديدة تقدم خدمة تكنولوجية صديقة للبيئة للتجفيف بالتجميد (التجفيد) لتجفيف الفاكهة، الخضراوات، المحاصيل التقليدية والعضوية.

Zajmujemy się liofilizacją produktów spożywczych. Zakład produkcyjny zlokalizowany niedaleko Lublina w miejscowości Jastków

Nowy zakład, nowoczesne zaplecze technologiczne, wysoki poziom organizacji pracy i profesjonalny zespół. Wdrożone procedury i standardy, dokładna selekcja na każdym etapie w procesie wytwarzania pozwala nam na zapewnienie najwyższej jakości oferowanych produktów.

المنتجات المجففة بالتجميد تكون خفيفة ومغذية وغنية بالفيتامينات والأملاح المعدنية، وتحتفظ بالطعم والرائحة، وتحتفظ باللون والشكل التقريبي للفاكهة الطبيعية. كما تتميز بطول فترة صلاحيتها والتوازن الميكروبيولوجي.

نقدم خدمة التجفيف بالتجميد للمنتجات الآتية:

  • فاكهة، خضراوات، فطر، أعشاب، براعم بذور،
  • فاكهة مجففة بالتجميد مغطاة بالشوكولاتة،
  • مساحيق موحدة ومساحيق مختلطة،
  • منتجات ألبان، منتجات ألبان بإضافات: الفاكهة، العسل، الأعشاب،
  • منتجات مصنوعة من اللب (مهروس) في أشكال: أصابع، رقائق، شرائح، مكعبات، كقطع الحلوى،
  • Prozdrowotne przekąski na bazie owoców / warzyw liofilizowanych
  • فاكهة مجمدة مغطاة بالشوكولاتة.

O Liofilizacji

Liofilizacja to proces suszenia przez zamrażanie

w wysokiej próżni, w którym zamrożona woda w materiale suszonym (np. mrożonki owoców, warzyw, nabiał, soki, preparaty i t.p.) przechodzi bezpośrednio z fazy stałej w fazę gazową z pominięciem fazy ciekłej. Proces prowadzi się w wysokiej próżni gdzie materiał ogrzewa się w określonym tempie i temperaturze dbając aby lód nie topił się tylko sublimował.

Takie parametry suszenia sprawiają, że susz wykonany tą metodą ma unikalne właściwości w porównaniu z suszem wykonanym innymi metodami. W warunkach technologicznych procesu zminimalizowane jest ryzyko wystąpienia reakcji niepożądanych tj. utlenianie czy wywołanych przez aktywność drobnoustrojów.

Wysuszone produkty zachowują: naturalny smak, aromat, wygląd i kolor oraz pełną wartość odżywczą. Dobrze zachowany kształt i struktura komórkowa umożliwiają ponowne szybkie uwodnienie produktu.

Liofilizacja uznawana jest za jedną z najlepszych metod utrwalania żywności. Liofilizowane produkty są lekkie, pożywne, bogate w szereg witamin i soli mineralnych, zachowują smak, aromat, barwę i kształt zbliżone do surowca wyjściowego. Co więcej charakteryzują się stosunkowo długim okresem przydatności oraz stabilnością mikrobiologiczną. Jedyną wadą tego sposobu suszenia jest jego cena.


ar